Airco service

Een aircoservice zorgt dat uw airco in de auto optimaal blijft werken. Veel auto’s en bedrijfswagens hebben een airco, zodat u comfortabel, geconcentreerd en ontspannen kunt autorijden. Zomers houdt de airco uw auto lekker koel en in de winter voorkomt de airco dat de ruiten beslaan. Ook uw airco heeft onderhoud nodig. Laat uw airco daarom regelmatig controleren door Aal-storteboom Dieren.

Onze airco diensten

Waarom uw airco onderhouden?
Anders dan veel mensen denken is het aircosysteem niet onderhoudsvrij. Zelfs een goedwerkende airco verliest 8% tot 10% koudemiddel per jaar. Na enkele jaren merkt u dat de koelcapaciteit van de airco minder wordt. Een tekort aan koudemiddel kan daarnaast de compressor van de airco beschadigen, doordat deze te weinig wordt gesmeerd. Een dure reparatie van € 800,00 of meer! Laat de auto airco op tijd nakijken door Aal-Storteboom Dieren.

Er bestaan twee soorten onderhoud voor de airco van de auto: de airco verfrissen of de airco verversen. U heeft vast al ooit over beide termen gehoord of gelezen. Wat is het verschil tussen verversen en reinigen? Dat leggen wij u graag uit.

Airco van uw auto reinigen
Heeft u nare geurtjes in uw auto? Vieze geurtjes in de auto kunt u verwijderen door uw airco te laten reinigen. De muffe geur wordt veroorzaakt door allerlei bacteriën en schimmels die zich nestelen op de verdamper van de airconditioning en vervolgens de lucht in worden geblazen. Dit is behalve vervelend ook nog eens extreem ongezond. Een airco die niet regelmatig gereinigd wordt kan zorgen voor droge rode ogen, irritaties aan de luchtwegen en verkoudheid. Laat uw airco daarom op tijd reinigen. Wij adviseren om de twee jaar uw airco te laten reinigen. Wij spuiten dan een speciaal gas door het aircosysteem waarbij bacteriën en schimmels worden vernietigd. Deze behandeling duurt ongeveer een uur en u kunt hier eventueel op wachten. De muffe geur zal direct verdwijnen en u heeft weer een frisse lucht in de auto. Bovendien zal de airco van de auto door regelmatig onderhoud langer mee gaan.

Airco van uw auto verversen
De airconditioning van de auto zorgt op de eerste plaats voor de juiste temperatuur in de auto. Daarnaast zorgt de airco ervoor dat de luchtvochtigheid afneemt. Dit wordt geregeld door het koudemiddel dat in de airco zit. Het koudemiddel verdampt langzaam en kan gedeeltelijk weglekken langs de rubberen onderdelen. Gemiddeld verliest een airco ongeveer 10% koudemiddel per jaar. Het is raadzaam om regelmatig onderhoud uit te voeren aan de airco. Bij dit onderhoud wordt het koudemiddel uit de airco gehaald en vervangen of aangevuld met nieuw koudemiddel. Dit onderhoud noemen wij airco verversen.

Merkt u dat de airco minder koelt in de zomer, of dat de ruiten lang beslagen blijven in de winter? Dan kan dit betekenen dat de airco niet meer goed gevuld is. Tijdens het verversen van de airco controleren wij alle onderdelen van de airco, zoals slangen en koppelingen op lekkages. Normaal gesproken heeft een auto ongeveer 500 gram aan koudemiddel in de airco. Als blijkt dat de inhoud van de airco bij het verversen veel lager is dan kan er sprake zijn van een grotere lekkage. Door middel van een contrastvloeistof kunnen wij het lek opsporen en repareren. Ziet u regelmatig een natte plek onder de auto? Het hoeft niet direct te betekenen dat uw airco lek is. De condens die de airco afgeeft kan voor een dergelijke natte plek zorgen. Een airco die minder dan 70% gevuld is kan makkelijker defect raken, omdat hij dan harder moet werken om de auto te koelen. Bij het plaatsen van een nieuwe airco kunnen de bedragen hoog oplopen. Regelmatig onderhoud is in de regel veel goedkoper. Een airco verversen neemt niet veel tijd in beslag. Binnen een uur is uw airco weer helemaal op orde. U kunt hierop wachten onder het genot van een kopje koffie. Brengt u uw auto voor een onderhoudsbeurt bij Aal-Storteboom? Dan kunt u uw airco in de auto tegelijkertijd laten verversen.

Tips voor een optimale werking van uw auto airco
Gebruik de auto airco-installatie regelmatig. Hiermee vermindert u slijtage van lagers en pomp. Als een stilstaande pomp lange tijd op een trillende motor zit, krijgen de lagers een continue stotende belasting. Dit geeft meer slijtage dan een draaiende pomp. Schakel de airco ca. 10 minuten voor u de auto gaat stilzetten uit. Er zit dan minder vocht op of in de omgeving van de verdamper in het aircosysteem. De kans op nare luchtjes is dan kleiner. Eenmaal per jaar laten desinfecteren is raadzaam. Zet de airco minimaal 1x per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en het voorkomt onaangename geurvorming. Schrik niet als er een waterplas onder de auto ligt. Dit is condenswater, dat via de verdamper wordt afgevoerd. Bij een extreem hoge buitentemperatuur kan het beste de ventilatiestand van "Buitenlucht aanzuigen" naar "binnenlucht recilculeren" worden omgeschakeld. Als de stand "Buitenlucht aanzuigen" ingeschakeld blijft, moet de buitenlucht steeds worden afgekoeld. Daardoor gaat de capaciteit van de auto airco tekort schieten en kan het interieur onvoldoende worden gekoeld. In de stand "binnenlucht recilculeren" circuleert de lucht binnen de auto, waardoor het aircosysteem een veel lagere temperatuur kan bereiken. U krijgt dan nog maar 10% van de buitenlucht in uw auto. Is het erg warm, zet dan voor vertrek eerst alle ramen en deuren open, zodat de grootste warmte weg kan en de compressor minder hard hoeft te werken. Een auto airconditioning kost motorvermogen. Pas dus op met het gebruik hiervan als de auto hard moet werken, bijv. in de bergen. Zet hem tijdelijk uit om oververhitting van de motor te voorkomen. Om optimaal gebruik te maken van uw airco-installatie hebben wij verschillende aircoservicepakketten ontwikkeld met all-in adviesprijzen. Afhankelijk van de leeftijd en staat van uw auto is er altijd een pakket geschikt om uw airco in optimale conditie te brengen en te houden.

REINIGEN VAN DE VERDAMPER
Aanbevolen bij klachten over onaangename geuren, specifiek bij het inschakelen van de airco.

€ 39,50


AIRCOCONTROLE & AIRCO VULLEN
Voordat de airco-installatie opnieuw gevuld wordt, dient de aircoinstallatie gecontroleerd te worden. Zo wordt voorkomen dat eventuele defecten zorgen voor lekkage van het koudemiddel. Na deze controle wordt de airco-installatie leeggehaald en bijgevuld.

€ 135,00 (R134a)
€ 279,- Voor auto's met het nieuwe koelmiddel (R1234Y)


(tot 500 gram, daarboven op aanvraag) VOLLEDIG ONDERHOUD
Bij volledig onderhoud wordt de airco-installatie gecontroleerd, gereinigd en opnieuw gevuld.

€ 169,- (R134a)
€ 299,- Voor auto's met het nieuwe koudemiddel (R1234Y)
(tot 500 gram, daarboven op aanvraag)

Maak een afspraak met onze werkplaats.